A szív teljessége

Személy szerint én nagyon szeretek beszélni. Őszintén szólva, sokat is tudok beszélni (ezt többen is tanúsíthatják), főleg, hogyha olyan témáról van szó, amit szeretek vagy amiben esetleg érintett vagyok. Szeretek beszélgetni legyen reggel, este, legyek a buszon, suliban vagy akárhol és rendszerint majdnem mindenkivel el tudok beszélgetni. a szóismétlés még mindig menő.  Úgy gondolom, hogy jó hallgatóság vagyok, így akár egy-egy mélyebb témáról is lehet szó, de egy könnyed csevegésre is bármikor vevő vagyok. Azonban az nagyon nem mindegy, hogy miről beszélünk/beszéltek. Sőt, elsősorban az a fontos, hogy hogyan beszéltek.

“Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják.” Efézus 4:29 

A mai világban- ahogy én észrevettem-, nagyon sok olyan ember van, akinek minden második szava káromkodás. Ez nemcsak hogy irtó ronda, de az a személy saját magáról állít ki egy szegénységi bizonyítványt, hogy ilyen szavakat használ. És nem, nincs olyan, hogy “Jaj hát az oké, ha egy fiú csúnyán beszél, de egy lány..fúj.” Szerintem egy fiú és egy lány szájából is hallani ilyen szavakat nagyon visszataszító. Igyekezzünk tehát elsősorban mi nem így beszélni és ha a baráti körünkben vagy az osztályban vannak ilyen egyedek, akkor akár finoman jelezhetjük nekik, hogy ez a szóhasználat nem valami szép.

Vannak olyan emberek, akik a szavaikat piszkálódásra, csúfolódásra használják. Szerintem ezt nem kell részleteznem, ez is egy rémes dolog. Semmit jót nem érsz el vele, csak megbántod a másik embert. A fenti igevers azt mondja, hogy csak akkor szóljunk, ha az jó a szükséges építésre. Így egy-egy csípős megjegyzés helyett bátorítsuk a másikat vagy kulturált hangnemben mondjuk el a véleményünket/kritikánkat. Mivel egy-egy bántó szó akár nagyon sokáig megmaradhat egy emberben, igyekezzünk szép, kedves szavakat használni, akkor is, ha az illető ezt nem viszonozza.

Mert mekkora áldás, hogy Isten a beszéd ajándékát adta nekünk! Egy kedves szóval, egy “Szia, hogy vagy?” mondattal simán meglehet, hogy feldobjuk egy ember napját. A szavakkal bátoríthatjuk, támogathatjuk egymást, de ami a legfontosabb: Istent dicsőíthetjük. Imádkozhatunk, énekelhetünk (mi lenne velem a Hillsong nélkül) és hirdethetjük másoknak Isten üzenetét. Ne habozz! Bármikor, amikor van lehetőséged, beszélj! Hiszen azért kaptuk ezt az ajándékot, hogy használjuk. Lehet, hogy annak a személynek pont egy ilyen beszélgetésre lesz szüksége. Azonban, mielőtt valamit mondani készülsz, jusson eszedbe a fenti igevers.

“Mert a szívnek teljességéből szól a száj.” Lukács 6:45b

Pénteken ugyanitt 🙂
Eszter

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s