Időmilliomosok

Márciuuuuuus! A nap hét ágra süt, kellemesen melegszik fel az idő, hosszabb ideig van világos….. és kétszer annyi a tanulnivaló mint eddig. Na, kinek ismerős? Nekem eléggé. Az elmúlt 3-4 hét egy szép nagy káosz volt számomra, dolgozat-felelések-beadandók-témazárók tömkelege zúdult a nyakamba, és még mindig nincs vége. Sajnos azonban, az a típusú ember vagyok, aki nem szívesen áldozza be a szabadideje egyetlen percét sem a tanulásra, ezért sokat idegeskedtem, és panaszkodtam Istennek, amiért nem mindig sikerült úgy felkészülni ahogy szerettem volna. Nem kellett sok időnek eltelnie mire rájöttem: Ez nem lesz hosszútávon gyümölcsöző módszer. Úgyhogy ma, néhány ötletet osztanék meg veletek, mit tehetünk, ha nem vagyunk időmilliomosok:)

“Ha dolgozni kell, ne lustálkodjatok,a Szent Szellem tüze lobogjon bennetek, hiszen az Urat szolgáljátok!” Róma 12:11 EFO

1.Bármennyit is kell tanulni, legyen Isten az első még ilyenkor is! Számomra nagy kísértés volt kihagyni a napi csendességet, helyette inkább tanulni akartam, illetve az elmaradt szabadidőt akartam pótolni. Ez nem tesz jót a lelki életednek, hiszen a békességünk és nyugalmunk Istentől jön. Benne bízva lehetünk minden helyzetben örömteljesek, hisz’ bennünk van a tudat: Ő velünk van , nekünk nem kell semmi felől aggódni, mert Ő gondot visel rólunk. Ha nem töltünk vele, és az Ő igéje olvasásával naponta legalább pár percet, nem lesz meg bennünk a kellő erő és békesség a feladatainkhoz. Ha nehezen találsz ennek helyet a szoros napirendedben, áldozz be a szabadidődből rá. Isten ezt látja, és sokszorosan megáld, ha félre tudsz tenni más dolgokat Őérte. Higgyétek el, nem éri meg kihagyni Mennyei Atyánkat a napi rohanásból:) (Kolossé 3:23-24)

2.Tervezz előre! Sokat tud segíteni, ha leírod előző este a holnapi teendőidet. Így látod egész nap, nagyobb kihívás lesz nem megcsinálni őket. Meglepően jó érzés, ha ki tudsz húzni egy újabb tételt a listádról, motivál arra, hogy tovább haladj, és ne add fel. Javasolt beleírni az időpontotokat is, ezáltal tudod tartani az időkeretedet is. A legjobb, ha a napi csendesség idejét is felfirkantod, így azt se fogod elhagyni a nap során. A sok munka/tanulás után jól esik egy kicsit szusszanni, szükséged van Istenre:)

3.Figyelj az étkezésre! Örök kedvenc menekülési útvonalam a tanulnivaló elől, a konyhánk felé vezet. Nagyon könnyen felállok a tankönyvek mellől egy kis harapnivalóért, és elég sok időt el tudok a ‘nasistál’ felett tölteni. Ennek bizony több hátránya van mint előnye: akkor is eszünk, amikor nem is vagy éhesek ( így könnyen felszedhetünk pár felesleges kilót is), rengeteg időt elpazarlunk, üresjáratba tesszük magunkat 20 percenként, nem végzünk időben stb.

4.Kapcsold ki a telefonod (legalább a Wi-Fi-t)! Utolsó és egyben legfontosabb pont a mai bejegyzésben ( természetesen csak az első után). Nem tudnám megszámolni, hányszor hagytam abba a tanulást, mert a kezembe akadt a telefonom. “Ó , csak erre az üzenetre válaszolok gyorsan. / Csak végigörgetem az instát. / Csak egy youtube videót nézek meg, nem többet.” És az egy videóból lesz negyven, órákat turkálok instgramon, és csodával határos módon mindig ilyenkor kerekednek jó beszélgetések. Mire észbekapunk, már este 11 van, vége is a napnak, de tanulni még mindig nem tanultam semmit. Tudom, kegyetlenségnek hangzik, de erre egyetlen megoldás van, nyomd ki a telefonod.(Kivéve persze, ha nagyon nagy az akaraterőd, de mivel nekem még ez fejlesztés alatt van, ezért erről nem tudok nyilatkozni.:D)

“Bölcsen viselkedjetek azok között, akik még nem hisznek Jézusban, és jól használjátok ki az időtöket!” Kolossé 4:5 EFO

Jövőhéten ugyanitt,

Laura:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s