Bálványaink

Elöljáróban csak annyit, ezt a posztot Révész Szilvia: Istenekkel szembe- konfrontáció a mai világban c. tanítása ihlette, amit a debreceni konfin hallhattam. Ezúton is üdvözlöm Őt! 🙂

A mai embernek nagyon sok bálványa lehet. Ezek közé nemcsak az alkohol vagy a drog tartozhat, hanem a számítógép, a telefon, de akár a munka is. Azonban ezek a bálványok a hitünket követelik, függővé tesznek minket és sokszor már ezektől várjuk a biztonságot, ezekhez menekülünk, ha valami gondunk van. Legyen Isten az első helyen és ne csak akkor meneküljünk hozzá, ha már meguntuk ezeket a dolgokat és már nem okoznak örömöt.

Ne legyen más istened rajtam kívül! Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok!” 2Mózes 20, 3-5a

Néma bálványok: nem adnak nekünk semmit. Fontos, hogy ne ezek legyenek az első helyen az életünkben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy pl. a telefon rossz (mert én is használom), mert jó, egy bizonyos határig. Sokszor a mértékkel van a baj, arra figyeljünk!

Élő bálványok: önimádat. Sajnos gyakran esünk abba a hibába, hogy saját magunkat Isten elé helyezzük. Mi majd megoldjuk a problémáinkat, csak nekünk legyen jó, néha már-már túl sokat képzelünk magunkról. Azonban, ahogyan mi képviseljük Istent, a környezetünk is úgy fogja látni. Ha mi Istent csak B vagy C tervként kezeljük, a környezetünk azt a téves következtetést vonhatja le, hogy Isten nem is olyan Mindenható. Isten arra hív minket, hogy az Ő dicsőségében tündököljünk.

A mai világban nagy bálvány a:

Közvélemény: Manapság az az érték, amit a többség mond. Nagyon sok helyről hallhatjuk azt, hogy “Csak akkor vagy értékes, ha tökéletes alakod van, ja és az se hátrány, ha menő ruháid vannak.” Ha ezek miatt az ál-értékek miatt érzed magad értékesnek, akkor az egy csapda. Ne gondold azt, hogy értéktelen vagy, csak mert nincsenek menő cuccaid vagy esetleg nem tökéletes az alakod. Hiszen te Isten teremtménye vagy, aki nagyon is értékes! Hiába vannak a “díszletek és a jelmezek”, ezek nem tesznek minket boldoggá. Csak a Mindenható adhat boldogságot! Csak a a Szentlélek tudja munkálni bennünk, hogy ne a többséghez igazodjunk, hanem álljunk ki Isten mellett.

Kényelem: Mindenki szereti, ha egész nap lazíthat és nem kell csinálnia semmit. Azonban nem jó, ha ez a kényelem behálózza az egész életünket. Ha pl. mi, keresztyének is elkényelmesedünk, akkor ki fogja Isten csodáit és kegyelmét hirdetni az emberek között? A világnak igazi, hús-vér keresztyénekre van szüksége, törekedjünk arra, hogy mi is azok legyünk!

Pénteken ugyanitt 🙂
Eszter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s