Árral szemben

Sokszor azon kapom magam, hogy nem ott tartok, ahol éppen lennem kéne. Küszködök az árral, ahelyett, hogy a nyugodt, békés ösvényt választanám, amit már valaki kitaposott előttem. Voltál már te is hasonló helyzetben?
Vajon miért választjuk oly sokszor a nehezebbik utat, mikor csak rá kéne lépnünk a könnyebbikre? Miért szeretjük túlbonyolítani az életünket? Nincs már így is elég bajunk, még tetézzük is? Ezek egyszerű kérdések, viszont a legtöbbször nem tudunk rá válaszolni, legalábbis őszintén nem.
Egyszer megkérdeztem egy ismerősömet, hogy miért kell neki egy bizonyos dolog, mire ő azt válaszolta, hogy mert a többieknek is ilyen van. Először nem értettem, hogy mitől lesz neki jobb, ha beáll a sorba és „tucattá” lesz, de aztán valami derengeni kezdett. Nem ilyenek vagyunk mi is? Egyen egyenként mind kaméleonok vagyunk, akik igyekeznek beállni a sorba és hasonlóvá lenni a világhoz. Beleolvadunk a környezetünkbe, felvesszük a körülöttünk lévők életritmusát, szokásait és lassan azt vesszük észre, hogy hagyjuk magunkat sodorni az árral, annak ellenére, hogy kezdetben a másik irányba tartottunk – sodrás irányával ellentétesen.
A Biblia erről így ír:

Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik bemennek azon. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt. /Máté 7:13-14/

Ha reálisan nézzük a dolgokat, nem lenne sokkal ésszerűbb és egyszerűbb a széles utat választani? Ki lenne az a bolond (elnézést a kifejezésért), aki a keskeny utat választaná, a szórakozást, gazdagságot ígérő másik helyett? Biztos kell, hogy legyen oka, amiért ezer és ezer ember választja a tágas kaput. Igen, van is neki oka! Ha körülnézünk a környezetünkbe, rájöhetünk, hogy mennyi csábító dolgot kínál fel számomra és számodra is a világ. Mi sem lenne egyszerűbb, mint megragadni a lehetőséget és élni vele? A válasz erre is az, hogy persze, tényleg ez lenne a legegyszerűbb dolog. De meddig? Meddig élvezhetnénk az anyagi javakat, amiket a széles út rálépésétől kezdve kaptunk? A földi dolgok mind mulandóak, így ennek tudatában vajon tényleg megéri ezt választani?

Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják… /Máté 6:19/

Ha viszont a másik oldalról vizsgáljuk a dolgot, akkor is felmerülhet bennünk egy kérdés. Ha tényleg ennyi földi jót kaphatunk a széles úttól, akkor miért vannak mégis olyanok, akik a másik – keskeny – utat választják? Miért mondanak le a (látszólagos!) jólétről, egy talán akadályokkal teli élet miatt? A válasz mi sem egyszerűbb. Isten és az általa elnyerhető örök élet miatt! Ezek olyan kincsek, amit senki sem vehet el tőled, egy olyan úton, ami tán tényleg akadályokkal és próbákkal teli, de mindenképp a mennyország felé visz.

Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is. /Máté 6:20-21/

A keskeny úton való járás teljes odaszánást és hitet igényel. Nem csaponghatsz egyik útról a másikra. Ha tényleg szeretnél Isten csapatába tartozni, akkor el kell fogadnod a vele járó kötelességeket, feladatokat is. Hidd el, ez az út nem egy nagy buli, amit majd szépen végigpartizol. Nem mondhatod, hogy neked most ez az útszakasz nem tetszik, ezért szeretnél „kiszállni” és majd visszatérni, ha már eltűntek a viharfelhők. Igenis lesznek próbák (néha talán egészen óriásiak is, amit úgy érzel, hogy nem fogsz tudni átvészelni, DE!), amiket ha kiállsz, Isten bőségesen megjutalmaz. Egyet viszont sosem szabad elfeledned! Nem várhatsz örökké. Lesz egy pont, amelytől már hiába szeretnél a keskeny útra lépni, nem lesz lehetőséged rá. Így jól gondold meg, hogy szórakozol még egy kicsit, vagy gondoskodsz az örök életedről és a keskeny utat választod.

Igyekezzetek bemenni a szoros kapun, mert mondom nektek, hogy sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak. /Lukács 13:24/

Ne akarj tucat lenni egy élvezeteket hajszoló tömegben a széles úton! Ragadd meg a neked felkínált lehetőséget és állj ellen az árnak. Fogd meg Isten kezét és engedd, hogy egy olyan útra vezessen, amit már rég elkészített a te számodra.

Szép hétvégét nektek,
Fanni

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s